top of page

Minder zitten, meer wandelen!


In de vorige blog vertelde ik dat we massaal aan het zitten zijn, gemiddeld 7 a 8 uren per dag. Ook gaf ik een aantal kleine tips, zodat je hier direct iets aan kan doen.

Volgens Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie van de VU Amsterdam zitten we echt veel te veel, en wordt het tijd dat we met z'n allen meer gaan wandelen.

We zijn wereldwijd gaan zitten, jij, je buren, vrienden, familie en de ouderen. En dat zitten heeft een enorm negatief effect op de gezondheid; overgewicht, insuline huishouding gaat onderuit waardoor de kans op suikerziekte toeneemt, maar insuline is ook heel belangrijk voor de bloedvaten en de hersenen.

Lopen bevorderd je creativiteit: Wanneer je aan het wandelen bent dan wordt je cognitief niet belast /of minder. Hierdoor ontstaat er een geactiveerd netwerk in de hersenen dat zorgt voor creativiteit. Dan krijg je ineens nieuwe inzichten en nieuwe ideeën.

Loper verlaagt je stress gevoel: als je gaat lopen dan activeer je het voorste gedeelte van de brein, dit gedeelte remt het gevoel van negativiteit, gestrest zijn en je niet lekker voelen. Door het wandelen krijg je juist het goede gevoel weer terug en beter gevoel komt dat nare gevoel even helemaal niet naar boven.

Lopen verhoogt je productiviteit: Het voorste gedeelte van de hersenen zorgt ook voor het vergroten van je productiviteit, het plannen, je werk uit kunnen voeren, op ideeën kunnen komen.

Door het lopen bereik je dus een optimaal functioneren van het brein.

Wandelen in de natuur: Een optimale vorm van verrijking van je brein en lichaam. Je ziet de natuur, je loopt en je geniet (optimaal genieten zorgt voor een enorme activiteit in de hersenen) Je maakt van alles mee. Lichaam en geest worden enorm geactiveerd door het lopen in een prachtige natuur.

Ga jij wel eens in je pauze te wandelen ? Of maak je in het weekend wel eens een uitstapje naar het bos of naar het strand om daar lekker uit te waaien ?

Recente berichten
bottom of page