top of page

Oei, kramp! En nu ?

Iedereen kent het wel, je ligt in bed of je bent aan het sporten en ineens schiet de kramp in je kuit. Vervelend! Maar wat is kramp eigenlijk, en wat is de beste manier om er vanaf te komen ?


Kramp in een spier is een toestand waarbij de gehele spier- of een deel van de spiervezels aangespannen (gecontraheerd) zijn. Bij het sporten is de oorzaak meestal te wijten aan onvoldoende functioneren van het circulatiestelsel, bv. door te strakke bandjes, bandages, schoeisel, extreme kou of een slechte conditie van de sporter.

Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals gebrek aan ijzer, zout tekort door heftig transpireren en medicijngebruik.

Wil je de kans op kramp verminderen ?

Doe dan een effectieve warming- up voor het sporten en zorg dat je je conditie verbeterd. Mocht je dan toch last krijgen van kramp, dan zijn er verschillende methoden om die kramp te bestrijden. Voorzichtigheid is hierbij vereist, want de kans op een spierscheuring is niet denkbeeldig.

Totaal zijn er 3 methodes voor krampbestrijding:

1. Schud- methode: Vanuit de massage is er bekend dat schudden een ontspannend effect heeft op de spier en daardoor de spanning uit de spier verdwijnt en dus ook de kramp.


2. Antagonistische methode: Je laat hierbij de spier, die tegengesteld werkt aan de spier die in kramptoestand verkeert, tegen een weerstand aanspannen. De in kramptoestand verkerende spier wordt dan geleidelijk opgerekt. Je noemt dit met een moeilijk woord; reciproke innervatie.


3. Rek- methode: Dit is de bekendste methode van de drie en wordt ook het meest toegepast. Hierbij wordt de spier in kwestie opgerekt, maar pas op! Voer de rek geleidelijk op, daarbij rekening houdend met de pijnsensaties van de betrokken sporter.


Nadat de kramp weggetrokken is is er mogelijk nog enige nazorg nodig. Deze kan bestaan uit rustig bewegen, cooling- down, stretch oefeningen en een verzachtende massage.Recente berichten
bottom of page