top of page

Kom van die stoel af!


Gelukkig heb ik een baan die er voor zorgt dat ik gedurende de dag nogal veel in beweging ben. Maar deze komende twee weken zijn even anders, afgelopen maandag

25 Maart ben ik namelijk geopereerd waarbij mijn keelamandelen zijn verwijderd.

Hierdoor ben ik verplicht om twee weken lang rust te nemen, en eigenlijk dus te zitten.

Ik ben nu 4 dagen verder en ben al helemaal klaar met het zitten. Toch zijn er genoeg

Nederlanders die het blijkbaar geen probleem vinden om 7 tot 8 uren lang op hun

billen te zitten.

Computeren, lezen, tv-kijken, studeren of werken (kantoorbaan), we zitten toch vaker (te) lang stil dan we denken. Welgeteld 7 uren of meer per dag zitten we gemiddeld per dag. Na het werken gaan sporten maakt dit lange stilzitten niet goed. Juist als je ieder half uur beweegt is dat goed voor je. Als je zit dan krijgen je beenspieren teveel rust. Je lichaam verbruikt dan minder vetten en suikers en slaat dit op in het lichaam. Uiteindelijk wordt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes groter.

Maar hoe kun je nu in jouw drukke leventje wat extra beweging toevoegen ? Dit kun je doen door bijvoorbeeld ieder half uur gewoon even te staan, of de benen te bewegen. Zo activeer je jouw lichaam en breng je de stofwisseling weer op gang. Hieronder vind je een aantal simpele tips om gedurende de dag meer in beweging te komen.

Wat zijn de gevolgen van te lang stilzitten ? Op korte termijn hebben we vaak niet in de gaten wat dit voor effecten kan hebben op lange termijn. Maar te lang en te veel stilzitten heeft een aantal nadelige gevolgen zoals: hartkwalen, diabetes, slaapproblemen en/of concentratieproblemen.

Gelukkig zijn er simpele oplossingen, zoals de tips die je hierboven ziet.

Wist je dat elke dag staan het risico op diabetes verlaagt ? Je verbrand dan 144 calorieën en je verbeterd je bloedcirculatie. Voor iedere 30 minuten zitten moet je eigenlijk 2 minuten bewegen. 85% van onze vrije tijd besteden we zittend, tijd om hier dus verandering in te brengen!

Heb jij wel eens uitgerekend hoeveel uren jij gemiddeld gedurende de dag zit ?

En in je vrije tijd/het weekend ? Hang je dan vervolgens weer lekker op de bank met

een filmpje aan of ga je er dan even op uit ?

Recente berichten
bottom of page