top of page

Druk zijn als statussymbool


Maartje de Jong, de Jong Oefentherapie

Hoe gaat het met je ? Is vaak het eerste wat ik vraag zodra mijn patiënten de behandelruimte binnenstappen. Het antwoord wat ik dan veel te vaak krijg is “druk”. Iedereen heeft het op zijn of haar manier druk. Druk met werken, druk met de kinderen, er is altijd wel iets waar we het druk mee hebben.


Met vriendinnen 3 weken vooruit plannen, weekenden achter elkaar vol met verjaardagen en weinig tijd voor spontane afspraakjes. Het lijkt wel dé nieuwe manier van leven tegenwoordig. Maar, hebben we het echt wel zo druk ? Waarom zien we druk als een statussymbool ? En, is druk zijn iets positiefs of iets negatiefs ?Het druk zijn wordt vaak geassocieerd met onze status. Want, als je het druk hebt dan heb je veel te doen, en als je veel te doen hebt dan gaat het goed met je. De meeste mensen verwerken dit drukke leven in een to-do lijst. Zo’n veel te lange lijst met dingen die je allemaal nog moet doen. Enerzijds, werkt afstrepen van to-do lijsten heel fijn (vooral psychisch), het zorgt ervoor dat je effectief kunt werken en dat je overzicht houdt. Maar anderzijds zorgt het er ook voor dat we altijd maar bezig zijn met de dingen die we nog moeten doen. Er blijft dus altijd een deel van je hersenen malen met; ik moét nog dit en ik moét nog dat. Dit is dus precies de reden waarom we nog weinig tijd hebben voor spontane afspraakjes en een avond helemaal nietsdoen. Zodra we dingen moeten gaan we verkrampen, dit verkrampen zorgt er vervolgens voor dat je minder effectief kunt werken en dat het werk zich dus nog meer zal opstapelen.


Het CBS verteld ons dat 1 op de 7 Nederlanders kampt met burn-out klachten.

1 op de 7… dat zijn belachelijk veel mensen… Eigenlijk gaan we net zo lang door tot dat het lichaam het niet meer trekt. Je wordt dan ziek, krijgt lichamelijke klachten of erger nog, een burn-out. Pas dan, en met veel moeite worden we verplicht om stil te zitten en niets te doen. Waarbij we vervolgens niet eens de tijd nemen om hiervan te herstellen.

Maar, hoe kan je voorkomen dat je een burn-out krijg ? Als je altijd maar druk bent, dan hou je weinig tijd over voor spontane momenten en je houdt weinig tijd over voor jezelf. Tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen dus, en om gewoon eens niets te doen. Hoe meer jij je leven volpropt, hoe sneller de tijd voorbijvliegt. Voor je het weet ben je een jaar verder.


Als je nou eens zou starten met twee á drie keer in de week me-time in te plannen, waarin je even helemaal niets gaat doen of iets gaat doen waar jij volledig van tot rust komt (zonder een tv of computerscherm aan). Dat zijn pas de momenten dat je echt even stilstaat en tijd hebt om te reflecteren op je leven. Wat ben ik nu eigenlijk allemaal aan het doen ? Ben ik nog gelukkig met mijn baan, huis en/of partner ? En wat zou ik nog willen doen, wat zijn eigenlijk mijn doelen voor dit jaar ? Zodra je een goed gevoelt krijgt wanneer je nadenkt over de bovenstaande vragen, dan zit je goed. Ga zo door! Maar, voelt het niet goed ? Dit is jouw moment om hier iets aan te gaan veranderen!Recente berichten
bottom of page