top of page

Chronische pijn, vervelend maar het kan over gaan!

Pijn is een alarmsignaal van het lichaam dat er iets niet in orde is. Dit signaal zorgt er voor dat de lichaamscellen in actie gaan, en dit repareren. Maar dit is niet het enige, en het kan ook fout gaan. Ondanks dat 1 op de 5 a 6 Nederlanders chronische pijn kent, weet maar 16% wat chronische pijn inhoudt. In deze blog leg ik chronische pijn in een notendop uit.

We hebben twee verschillende soorten pijn: Acute en chronische pijn. Acute pijn kennen we allemaal wel, dit is wanneer er weefsel kapot/beschadigd is gegaan in je lichaam. Het heeft een duidelijke oorzaak zoals bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijd rust of behandeling kan het lichaam dit vaak zelf weer herstellen.

Pijn kan ook chronisch worden. Je hebt chronische pijn als de klacht langer dan 3 maanden aanwezig is. Vaak is de oorzaak van de klacht dan al weer hersteld, maar toch blijft de pijn aanwezig. Vaak is dit een combinatie van meerdere redenen, dit verschilt per persoon.

De symptomen van chronische pijn: De klachten kunnen erg divers zijn, de één heeft last van altijd aanwezige pijn of alleen pijn bij bepaalde bewegingen. De pijn kan een dof, stekend, brandend, kloppend of irriterend gevoel geven. De pijn is een vage aanwijsbare plek, niet heel specifiek.

Maar hoe werkt dit dan precies ? Chronische pijn ontstaat vaak vanuit een acute pijn. Er is iets stuk in het lichaam en dat moet gemaakt worden. Bij acute pijn wordt er een ontstekingsreactie in het lichaam geactiveerd, dit zorgt er voor dat de juiste (reparatie)cellen naar de juiste plek worden gestuurd. Maar het zorgt er ook voor dat je lichaam gevoeliger word. Onschuldige prikkels als warmte, beweging, kou of aanraking zijn hierdoor een stuk pijnlijker dan dat ze normaal zijn. Dit is de pijn die voorkomt dat je te veel doet en het weefsel misschien nog meer kan beschadigen. (bv. Wanneer je verbrand bent door de zon is een aanraking of douchen (onschuldige prikkel) vaak heel pijnlijk, terwijl het niet nog meer het weefsel kan beschadigen).

Na een bepaalde tijd hebben de (reparatie)cellen het weefsel wat stuk was weer gemaakt en gaat ook de ontstekingsreactie weer weg. Verschillende redenen kunnen er voor zorgen dat je alsnog pijn houdt. Dat gevoelige wat je krijgt bij acute pijn kan dan blijven, terwijl de het kapotte weefsel niet meer aanwezig is. Je bent dan nog steeds gevoelig voor die onschuldige prikkels. En om bepaalde redenen word er in de hersenen opgeslagen dat die onschuldige prikkels voor pijn zorgen.

Maar, hoe kom je er dan van af ? Dit is niet makkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk. Eigenlijk moet je je hersenen ‘resetten’ en je lichaam maar vooral de hersenen leren dat bewegen (en de andere onschuldige prikkels) niet pijnlijk is en dat het je lichaam niet verder beschadigd.

Chronische pijn

Wist je trouwens, dat chronische pijn niets zegt over dat het nooit meer over gaat ? Chronisch zegt alleen maar iets over hoe lang het al aanwezig is (langer dan 3 maanden dus).

Recente berichten
bottom of page