top of page

Nek-/ schouderklachten ? Laat je koppie niet hangen !

Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Vaak vormen een verkeerde houding, overbelasting en/of verhoogde spierspanning de oorzaak. Ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Een verkeerde houding door overmatig computer, tablet of telefoon gebruik is toch wel een van de meest voorkomende oorzaken voor armen, nek en/of schouderklachten.

Tegenwoordig word er niet voor niets gezegd; zitten is het nieuwe roken.

Dat de gemiddelde Nederlander te veel zit weten we allemaal. Maar

weten we ook wat voor invloed dit heeft op ons lichaam wanneer we te veel zitten ?

Bij het zitten gebeurt er namelijk niets in je benen, het is slecht voor je bloedsomloop, slecht voor je hart en je longen en slecht voor je darmen. Het is daarom heel belangrijk om je bloedcirculatie goed op gang te houden, bijvoorbeeld door je houdingen af te wisselen of af en toe te gaan lopen.

Ook je armen, nek en schouders hebben het zwaar te voortduren bij het zitten. Wat er namelijk gebeurt is dat je in gaat zakken. Je rug zakt steeds dieper weg in de stoel, je schouders zakken naar voren en ook je hoofd komt steeds dichter bij het computerscherm. Maar waarom doen we dit nu eigenlijk ? Recht op blijven zitten kost ons energie, zelfs wanneer we tegen een rugleuning aan zitten. Kijk je daarbij ook nog regelmatig naar voren, dan hangt dat zware hoofd van jou, en als het tegenzit ook deels je schouders en armen, aan je nek/schouder spieren.

Je hoofd weegt ongeveer 5 kilo, naarmate deze steeds meer naar voren hangt, wordt het relatief steeds zwaarder. Tot maar liefst 27 kilo als je hoofd 60 graden naar voren gebogen is! En dan vinden we het gek dat we nek-/schouderklachten krijgen ?

Daarom is je houding echt belangrijk, hoe meer je in het lood zit hoe beter.

Hoe kun je je computer houding verbeteren en nek-/schouder klachten voorkomen of genezen ? Afwisselen! Zorg dat je verschillende houdingen en bewegingen afwisselt. Werk je achter de computer ? Zorg dan dat je om te 20 minuten iets anders gaat doen. Je kun bijvoorbeeld lopend een telefoongesprek voeren, staand vergaderen. Koffie, thee of water halen voor jezelf en/of je collega's of even een frisse neus gaan halen.

Wil je meer tips/hulp om van je nek-/schouderklachten af te komen ? 9 Maart 2018 starten Carla Onsman en ik met: We got your shoulder & neck!

Geen nek-/schouderklachten maar wel rugklachten ? Wees niet bang, we starten 9 Maart 2018 ook weer met: We got your back!

Recente berichten
bottom of page