top of page

Even snel bukken ? Geen goed idee.

Negen van de tien volwassenen krijgt minstens eenmaal rugklachten in hun leven. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Bij de overige 90-95% is de oorzaak van de klachten niet duidelijk. Een deel van deze mensen komt terecht bij de oefentherapeut cesar, en een heel groot deel ook niet.

Rugklachten kunnen ontstaan door (te lang) verkeerd zitten, lopen, staan en bukken. Verkeerde bewegingen of automatisme van bewegen kunnen er voor zorgen dat de rug overbelast word.

Verkeerd en snel bukken is vaak een belangrijk onderdeel bij rugklachten. En vaak ook erg herkenbaar voor veel mensen: ‘ik weet het, ik buk verkeerd’. De meeste mensen weten dat ze verkeerd bukken, maar het daadwerkelijk veranderen is erg lastig.

Waarom blijven mensen verkeerd bukken ?

  1. Automatisme in bewegen.

  2. Niet wetende wat dan wel de goede manier is.

  3. Omdat ze niet stil staan bij bewegen en vaak “even snel” bukken.

1. Automatisme in bewegen

Bijna alles van wat we doen is een automatisme. Bewegingen die we vanaf kinds af aan al maken worden als bewegingspatronen vastgelegd in de hersenen. Om de verkeerde patronen te veranderen moet er een gedragsverandering plaatsvinden. En dat is precies waar de oefentherapie om draait.

2. De juiste manier van bukken

Kijk eerst eens naar hoe je zelf bukt. En probeer daarna eens te bedenken wat de goede manier van bukken is, of wat je beter zou kunnen doen. ‘Goed’ bukken lijkt heel simpel maar vaak is het niet alleen maar dat. Wanneer we bukken doen we dit omdat we iets moeten oppakken, onze veters moeten strikken of een andere reden. Het is dus een dubbeltaak, en dit maakt het al lastiger om ons op het bukken te focussen.

3. Stil staan bij bukken

Een van de grootste veroorzakers van klachten is “even snel”. Door het bukken (of andere bewegingen) even snel uit te voeren kun je je lichaam net op de verkeerde manier belasten. Door dit iedere keer weer op dezelfde manier te doen kun je hier klachten van krijgen. Probeer jezelf eens bewust te zijn van de bewegingen die je doet en of je ze misschien beter kunt doen. Want, meestal zijn onze handen al bij dat wat je wilt en komt het lichaam er pas achter aan.

Maar, waarom is “even snel” nu verkeerd ?

Ga maar eens voor jezelf na, hoe beweeg je als je “even snel” bukt ? Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met een duikbeweging waarbij de handen als eerste naar hetgeen gaan waar ze heen moeten. Daarna volgt een ronde rug en gestrekte benen.

Een ronde rug zorgt er voor dat de druk op de tussenwervelschijven verhoogd wordt. Maart het zorgt er ook voor dat je verder van het voorwerp af komt te staan. En hoe verder je van het voorwerp staat, hoe zwaarder het gewicht dat je tilt wordt. Test het maar eens, pak maar eens iets op en houdt het recht voor je met gestrekte armen. Buig nu je armen. Wanneer is het zwaarder? Dichtbij of ver weg?

Om het "duiken" naar een voorwerp te voorkomen kun je het volgende doen: Je neemt je voor om eerst te gaan bukken en dan pas te pakken. Dit zorgt ervoor dat er net even een momentje is waarop je nadenkt en goed naar het voorwerp toegaat. Ook als je oefent met goed bukken zal je merken dat het je helpt om eerst goed te bukken en dan pas te gaan pakken.

Bukken en tillen

Recente berichten
bottom of page